Grøn ammoniak, online
- Albertsen Group
- Aug 30, 2024
- 2 min read
Grøn ammoniak er ankommet. For blot få dage siden åbnede et nyt ammoniakproduktionsanlæg i den danske landsby Ramme. Men i modsætning til alle ammoniakanlæg, der kom før, bruger denne ingen olieprodukter i sine processer. Den drives udelukkende af vind og sol og får råmaterialer fra vand og atmosfærisk kvælstof. Det er verdens første dynamiske kraft-til-ammoniak-anlæg, men det bliver bestemt ikke det sidste.

REDDAP ammoniakanlægget i Ramme, Danmark. Foto: Skovgaard Energi.
Projektet, der hedder REDDAP (Renewable Dynamic Distributed Ammonia Plant), er et joint venture mellem Topsoe, Vestas og Skovgaard Energy. REDDAP er ikke alene i denne første generation af grønne ammoniakplanter, men den adskiller sig fra sine søskende ved at droppe brintlagring. For at lave grøn ammoniak fjerner du først brintatomerne fra vand ved elektrolyse. Andre faciliteter har været nødt til at gøre plads – masser af det – til batterier og brintlagertanke. REDDAP justerer tempoet i sin brintproduktion i farten og skaber kun så meget brint, som ammoniakprocessen har brug for. Ved at reducere behovet for voluminøse tryktanke er REDDAP mindre, for ikke at nævne billigere at bygge og vedligeholde end de fleste andre grønne ammoniakdesigns.
REDDAP forventes at producere 5.000 tons ammoniak hvert år, hvilket reducerer 8.200 tons kuldioxidemissioner, som et traditionelt ammoniakanlæg ville udlede. Vi må indrømme, at 5.000 tons ammoniak er en dråbe i bøtten sammenlignet med efterspørgslen - ammoniak er afgørende for gødning og betragtes som et grønt brændstof. Men vigtigheden af REDDAP ligger ikke i dens størrelse. Den var designet til at blive kopieret. Det andet »D« i REDDAP står for »Distributed«. Ved at lave mange anlæg af beskeden størrelse som REDDAP på tværs af lande og verden kan grøn ammoniakproduktion hurtigt skaleres op for at imødekomme vores behov for grønt brændstof og kulstofneutral gødning.
Comments